dinsdag 23 juni 2015

Artwork Ingrid Vente


Help! 

"Ik weet niet wat ik moet maken!" 

Deze vraag komt altijd wel een keertje om de hoek kijken tijdens mijn workshops. 
Als ik even mijn eigen proces bewust terug loop, is er altijd tijdens een creatieproces een moment van "het niet weten"
Als autonoom kunstenaar heb ik op de een of andere manier de behoefte, om vanuit mijzelf te scheppen. Zonder opdrachtgever. Ik word gedreven door iets in mijzelf. Het is mijn drive. Niet weten, is voor mij dus juist dé bodem om te creëren. Het wil niet zeggen dat ik er niet aan lijd. Ik houd alleen van dat lijden. Ik heb er iets mee. Er zit iets fijns aan dat lijden. Aan het "niet weten"
Ik ervaar regelmatig tijdens het maken van mijn vrije werk een gevoel van mist, geen richting, verdwalen.  
Lost, angst om de weg kwijt te raken..

Ontwerp flyer expo Lost 2013 Ingrid Vente

De weg kwijt raken is angstig of juist niet?

Zo'n moment, een leeg vel, een wit doek..met de vraag, waar begin ik? Wat maak ik? Geen antwoord :-)
Stilte..eigenlijk onrust..bijna een oerknal is er nodig, om in beweging te komen. Niet wetende waar de reis naartoe gaat.  En alles is mogelijk..
Fotografie: Ingrid Vente
En als alles mogelijk is..wat geeft ons dan nog houvast? Heeft onze angst te maken met falen? Bang om het fout te doen? Met schaamte wellicht? Bang om raar te zijn. Uitgelachen te worden. Alsof we van de aarde kunnen vallen, zo eng lijkt het soms. Omdat we het vergelijken met het niet weten in ons dagelijks leven. Het niet weten voelt als het verdwijnen in het niets. Het raakt zinloosheid. Leegte.

Artwork Ingrid Vente


Kunnen we het verdragen om het niet te weten? 

 Nu komen we op het stuk wat kunst maken vanuit jezelf ook zo aantrekkelijk maakt! (autonome kunst) Als het leegte raakt, raakt het ook VERVULDHEID Als het het niets aanraakt, raakt het ook het grote ALLES aan. Als het angst kriebelt, kriebelt het ook onze MOED! Als het zinloosheid inademt, ademt het ook ZIN en NUT in! Zo huist het WETEN ook in kunst. We onderzoeken en zijn onderzoekers. We kennen het pad niet, maar eenmaal aan het wandelen, bewegen, ontstaat het pad. We zijn pioniers. Op pelgrimstocht. Kunst is fijn! Kunst is een perfecte, blauwdruk, voor issues die we tegen komen in het alledaagse leven en waarvan we liever keihard weg rennen! Kunst maken is een mooie speeltuin, oefenruimte, heilige space, om in aanraking te komen met deze gevoelens. In alle veiligheid. Remedial Artist: Kunst als middel..Maar nogmaals de vraag: 


Wat geeft ons dan houvast? 

Ik heb pas de film over Stephen Hawking gezien. Dit stukje sprak me enorm aan en gaat hierover. Het gaat over grenzen. De vraag die de vraagsteller aan Stephen stelde was:  


"Is er een levensfilosofie die u helpt?" 
"Stephen Hawkings antwoord hierop luidt: We zijn gewoon ontwikkelde primaten op een kleine planeet, die draait om een gewone ster, aan de rand van één van 100 miljard melkwegen. Maar al sinds de ochtendstond van de beschaving, willen de mensen graag de onderliggende orde van de wereld begrijpen.
Er zou iets heel bijzonders moeten zijn met de grensomstandigheden van het heelal. En wat kan er meer bijzonder zijn, dan dat er geen grens is :-) 
En dat er geen grens zou moeten zijn aan de menselijke inspanningen. We zijn allemaal verschillend. Hoe naar het leven er ook uit ziet soms. Je kunt altijd iets doen en volbrengen. Zolang er leven is, is er hoop!"
En hoop is wat ik zoek!

Als ik kunst maak, zoek ik hoop. Een manier, om de wereld om mij heen te bepalen, te sturen, opnieuw te lezen, ontdekken, controleren. Ik ben op zoek naar mijn verschil. Ik wil iets volbrengen. Ik ben een pelgrim, een zenmeester, een filosoof, een kind dat speelt en..ik ben op zoek naar mezelf. 

Ik ervaar een grenzeloos zijn in mij en in de wereld om mij heen. 
Dat kan wat beangstigend zijn. Maar ook fantastisch! Het is die angst voor onze grenzeloze leegte. Grootsheid. Er huist in ons allen een groot heelal. Een wit vel. Een zwart gat. En als we terug in de tijd gaan, dan is er die oerknal. En als we kunst maken, dan is er steeds weer opnieuw die oerknal. Als ons krijtje voor het eerst het witte doek aanraakt. Tssssssss sist het dan..en de helende reis naar hoop en glorie kan beginnen! :-) Kunst is leuk! En als je niet weet wat je moet maken, denk dan eens aan dit stukje en weet dat het leuk is om niet te weten. Dat het hoort. Dat het normaal is. Dat het juist gaat om niet weten. 
Dat er in je lichaam een uniek wezen huist, die WEET! 
Je hoeft alleen maar met je hand en je krijtje het papier aan te raken..en de weg ontstaat! 
Expressie geven aan dat wat in jou leeft.

Bon Voyage!
 Klik op de video en reis een stukje met me mee!

And remember, that you are always making up the future as you go!

Liefs Ingrid! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten